İbadiler ve İbadilerle İlgili Meseleler

Cezayir Metodoloji Müdürü Prof. Dr. Muhammed Babammi'nin konuk olduğu İbadiler ve İbadilerle İlgili Meseleler konferansı 02 Kasım Cumartesi 19.00'da Turgut Özal Konferans Salonunda gerçekleştirildi.



Müslümanı küfürle itham etmezler


Çağrı Eğitim Vakfı geleneksel konferanslar serisi devam ediyor. Yeni sezonun ilk konferansına Cezayir Metodoloji Müdürü Prof. Dr. Muhammed Babammi konuk oldu. Moderatörlüğünü ve tercümanlığını İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahfuz Söylemez’ in yaptığı programda “İbadiler ve İbadilerle İlgili Meseleler” konusu işlendi. İslam tarihindeki mezheplerle ilgili kısa bilgiler veren Prof. Dr. Mahfuz Söylemez daha sonra Prof. Dr. Muhammed Babammi’ ye İbadilerle ilgili sorular yöneltti.
Babammi verdiği cevaplarda şu görüşleri dile getirdi: “Bu mezhep Abdullah İbn İbâd'a isnat ediliyor. Ama kurucusu Cabir İbn Zeyt’tir. Kendisi Tabiîn ulemasındandır. Bu mezhebin ortaya çıkışını hazırlayan sebepler itikadi değil siyasi sebeplerdir. Eh-li sünnetle aynı kaynakları kullanıyorlar. Fıkıhta Hanefi, itikatta Maturidi mezhebine yakındırlar. Başlangıçta yönetimin babadan oğula geçmesine karşı çıktıkları için Haricilerle beraber değerlendirilmişlerdir. Ancak bu çok yanlıştır. Mesela İbadiler, Haricilerden farklı olarak tekfir etmeyi reddederler. Yani Müslümanı küfürle itham etmezler. Günümüzde Umman, Zencibar ve bazı afrika ülkelerinde İbadiler Malikilerle, Şafilerle ve Hanefilerle birlikte sorunsuz yaşıyorlar. Ehli sünnetle aralarında sorun yok. Osmanlı Devleti’yle de bir sorunları olmamış. Süleyman Baroni Paşa Osmanlı Devleti’nde paşalık yapmış bir komutandır ve İbadi’dir. 
İnanç esasları şöyledir: Ehli sünnetle aynıdır. Bakara suresinde ki inanç esaslarını inanç esası kabul ederler. Ayrıca velayet ve berâ konusu inanç esasları arasındadır. Şefaatin sadece mümin için geçerli olduğuna inanırlar. Büyük günah işleyenlerin tevbe etmezse ebedi cehennemde kalacağına inanırlar. Tasavvufa da genelde olumlu bakarlar. Bugün İslam dünyasının mezhepler bazında bölünmekten ziyade ideolojiler bazında bölündüğünü belirten Prof. Dr. Muhammed Babammi, bunun Müslümanların birlikteliğini engellediğini belirtti. Müslümanların önce bir birilerini tanımlamayı bırakıp, birbirini tanımaları gerektiğini, daha sonra tanışma safhasının geleceğini belirterek, ihtilaflı konuların en son ele alınması gerektiğini dile getirerek konuşmasına son verdi.

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.