Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

Elbette Çorum’a birkaç kez gittim.

Fakat şehri, o çeyrek yüzyıllık görmediğim arada hayli değişmiş buldum.

Adeta bir eğitim şehri hüviyetine bürünmüş.

Okullar, kitaphaneler, eğitim vakıfları, kitap tahlilleri, dostluklar arasında çok daha zirvelere yerleşmiş gördüm.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın organize ettiği, “okur yazar buluşmaları” programı kapsamında okullarda konuşmalar hazırlanmış.

Bu programa Çağrı Vakfı da destek vererek, el ele daha kapsamlı, kuşatıcı, kardeşlik, dostluk buğusu tüten bir çalışma olmuş.

Çağrı Vakfı yıllardır Çorum’ da öncü çalışmalara imza atmakta. Çok mutlu olduğum, dostlukla gönendiğim en büyük kazanım, Çorumlu kardeşlerimizin ayrılmaya, bölünmeye set çekmeleri idi.

Gündelik siyasetin kıyıcılığından, yıkıcılığından uzak durarak çok yerinde bir kararla bütün kardeş vakıflar birbirlerine kenetlenmişler, kimse bizi ayıramaz deyip daha fazla omuz omuza verip birbirleri ile asla yol ayrımına girmemişler.

Özlediğimiz tablo tam da bu idi.

Şehrin annesi gibi her şeye koşturan, yıllardır radyoculuğu ile de önemli hizmetler yapan Sema Hanım ile sohbetleriyle ayrılığa set çeken Emine Hanım’ın fedakâr çalışmaları hayranlığımızı celbetti.

Yıllardır İstanbul’daki evinden uzak, eğitim verdiği üniversite dolayısıyla Çorum’a yerleşmiş olan Prof. Dr. Candan Nemlioğlu Hoca ile buluşmak onun rehberliğinde şehri gezmek, bilgilerimizi daha fazla artırdı.

İki gün süren programda, kızların eğitimine çok fazla önem verildiğini gördük.

İlk program Şehit Osman Aslan İHL Proje Okulu öğrencilerine idi. Yüksek bir taraçadan şehri, hoş manzarayı seyreden okulun kendi mimarisi de son derece güzel, ferah, etkileyici bir plana sahipti. Proje okulunun kaliteli öğrencileri dikkatle dinlediler anlatılanları.

Akşam, Mimar Sinan Kitaphane’de, İlahiyat Fakültesi’nden öğrencilerle buluştuk. Diğer fakültelere göre oldukça kaliteli eğitim alan, kültürel yönden akranlarından daima önde giden İlahiyat öğrencileri ile konuşma çok anlamlıydı. Tamamen kitapların egemen olduğu kitaphanede huzur senfonisi çok güçlü duyumsanmaktaydı.

Ertesi gün Buhara Kız İmam Hatip Lisesi’nde idik. Yine güzel bir mimarideki okul erguvan ve pembe renkleri ile karşıladı fakat sevindiğim artık bu okulların müdürleri de kadın idi. Ki müdire Aysun Hanım’ın odasındaki tarih sohbetimize doyamadık, bilge müdire hanım ile öğrencilerin ne kadar şanslı olduklarını görüp mutlu oldum.

Son okulumuz Hayrettin Karaman (Külliye) Anadolu İHL idi. Çorum şehri, yetiştirdiği çağdaş âlimi Hayrettin Karaman’a da vefasını göstermiş. Üniversite binaları olabilecek bir kompleks hazırlamış. Erkek ve kız liseleri, camisi, Selçuklu mimarisi ile enfes bir görünüm elde etmişti. Yine müdiresi Meral Hanım’ın ve değerli öğretmenlerinin kaliteli eğitimi ile kız çocukları çok iyi yetişerek yarınlara hazırlanmaktaydı.

Çorum tarih ve sanat yönünden de zengin bir diyar. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Hattuşa, başlı başına bir efsane.

Hitit uygarlığı, Mısır gibi kadim ve zengin bir uygarlık. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması metin tabletleri Hattuşa’da bulunmuştur. Hititlerin diğer önemli merkezlerinden Alacahöyük; 13 Kral Mezarı, Hatti Tunç Güneş Kursu ve Sfenksli Kapıları ile tarihin taşa nakışlanmış halidir.

Ulu Cami’nin, Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın azatlı kölesi tarafından yaptırıldığı kaynaklarda yazmaktadır. Ağaç işçiliği yönünden son derece önemli bir eser olan 1306 tarihli minberini Canan Nemlioğlu hocamız ve arkadaşlarla seyretmeye doyamadık. Cami, depremlerde yıkılıp 1810’da yeniden yapılmış.

Hıdırlık Camii, ashaptan Süheyb-i Rumi’ye saygı eseri olarak yaptırılmıştır. Daha sonra 2. Abdülhamit, şimdiki cami ve türbeyi yaptırmıştır.

Çorum siluetinde zarif bir eser olan Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in muhafız birliği komutanı Yedisekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kadim tarihi, eski eserleri, okulları, vakıfları, kitaphaneleri ile bu güzel şehirden ayrılırken; kardeşlik türküsünün yarım bırakılmaması en önemli mutluluğumuz oldu.

Diğer Haberler

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.