Hz. Peygamber ve İnsan Onuru

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin ERUL'un “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” konulu konferansı Belediye Konferans Salonunda gerçekleşti.



Peygamberimizi anmak değil anlatmayı önemsedik


"Ümmetin risaleti görevini üstlenen Çağrı Eğitim Vakfı'nın hayırlı hizmetlerinin devamını diliyorum" sözleriyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Bünyamin ERUL konuşmasına şöyle devam etti;
Kutlu doğum programlarında Peygamberimizi anmak değil anlatmayı önemsedik.
Bu sene “Hz. Peygamber ve insan onuru” temasını seçtik. Bu hafta münasebetiyle “ola ki ders çıkarırlar” umuduyla fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz.
Hz. Adem’ den önce insan yoktu. Allah ben insan adında bir varlık yarattım dedi. Sonra meleklerin secde etmesini (saygı göstermesini) emrederek onurlandırdı. Allah’u Teala yarattığı insanı halife yaratarak onurlandırdı. Yeryüzünü onun emrine vererek onurlandırdı, insanların arasından peygamberleri çıkararak yine onurlandırdı. Peygamberlerine kitaplar vererek tekrar onurlandırdı.
Mevlana hazretleri bir sözlerinde şöyle diyor; İnsan öyle bir varlık olarak yaratıldı ki melekler imrendi, ardından insanlar öyle kötü ameller işlediler ki şeytan sevindi insan olmadığı için. Afrika da insanlar bir bardak su bulamaz ve açlıktan ölürken dünyanın diğer yerlerinde insanlar obeziteden; ölüyorsa insanlık onuru  var mı diye sormalıyız. Dünyanın herhangi bir yerinde öldürmeler varsa tecavüzler, yakıp yıkmalar varsa insanlık onurundan bahsedilemez. Cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri gömüldüğünü hepimiz pek çok kez duymuşuzdur. O dönemde bu gibi vakalar sayılarla sınırlı iken bugün Çin de nüfus artmasın diye kız çocukları anne karnında öldürülüyorsa ve dünya bunun karşısında sessiz kalıyorsa onur nerede? Ülkemizde kadına şiddet, ensest ilişkiler, çocuklarını öldürenler anane ve babalarını dövenler ve öldürenler varken insan onurundan  ne kadar söz edebiliriz? İnsanlığın pek çok konuda mesafe katettiği bu günlerde insanlık onuru acaba ne durumda. Kendimize şu soruları sorabilmeliyiz. Bizi en son ne onurlandırdı? Ne zaman birini onure  ettik? Yada onurumuzu ne, kim ayaklar altına aldı?
Peygamberimiz rol model olarak ömrünün 63 yılında bizlere nasıl onurlu yaşayabileceğini öğretmiştir ve bunun için gönderilmiştir. Hılful Fudul cemiyetine katılarak onurlu yaşama öncü olmuştur. Hz. Hatice nin kervanında çalışırken sergilediği onurlu davranışlar sebebiyle Hz. Hatice validemiz Peygamber Efendimize talib olup onunla evlenmek istemiştir. Peygamberlik davasından vazgeçmesi için para ve kadın teklif edilmesine rağmen O onurlu duruşundan geri adım atmamış ve davasından vazgeçmemiştir “Vallahi bir elime güneşi, diğer elime ayı verseniz yinede davamdan dönmem” sözü sıkça duyduğumuz onurlu davranışlarından sadece bir tanesidir.
Peygamberimizin çileli abluka günlerinde etrafını gençlerin çevrelediğini görüyoruz. Bu gençler insan yerine konmayan, ezilmiş, horlanmış, yoksul gençlerdi. Kureyşlilerin etrafından kaçıp onlara değer veren, onurlu insan kabul eden Rasulün etrafında toplandılar. Birgün Peygamberimiz yakınından  geçen bir cenazeyi görür ve ayağa kalkar, Ashabı; Obir Yahudi idi dediler Peygamberimiz ise; O da bir insan değimliydi? Diyerek onurlu bir insanın, bir insanın ölüsüne bile nasıl davranılması gerektiğini öğretiyordu. Şiddete karşı önce sabırla karşılık verdi sonra Hicret’le karşılık verdi. Taif te taşlandığında onlara dua edecek kadar onurluydu. Mekkedede Medinedede hayatında hiç değişiklik olmadı. Devlet başkanı olduğunda bile en fakir ashabı ölçüsünde yaşamayı tercih etti. Yüz yıldan fazla birbirilerinin düşmanı olan ensar  ve muhacirun O’ nun onurlu davranışlarıyla kardeş oldular.  Peygamber efendimiz Musab b. Umeyr ‘i ve Ümmü Mektum u Medine ye gönderiyor bir süre sonra Peygamberimiz Musab b. Umeyr e soruyor; Medine de durun ne? Diye.  Umeyr; Ey Allah ‘ın Rasulü Medine de İslam'ın konuşulmadığı ev yok cevabını veriyor. Peki bugünkü Müslümanlar yaşantılarıyla, çalışmalarıyla evlerde İslam’ın konuşulmasını sağlayabildik mi?
Büyük günahları en büyüğü bir Müslüman ın  onurunu hor görmesidir.Allah Rasulü “Kabe’ye, bir müminin onuru sana duyulacak hürmetten önce gelir” der. Müslüman kendi onurunu rencide edecek davranışlarda bulunmamalıdır. Onur dış görünüşe, yaşayışa göre değildir. Onur kavramı beş kavramla açıklanır: Irz, Şeref, İzzet, İffet, Hürmet. Bu yüzden Peygamberimizin onurlu hayatını okuyup, anlayıp uygulamalıyız.

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.