Kur'an mutlaka başucu kitabımız olmalı

"Yeniden KUR'ANLA Buluşalım" konferansına konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı'yı konuk etti.

Onu anlamamız gerekiyor

Çorum Çağrı Eğitim Vakfı, haftalık düzenlemiş olduğu konferanslar serisine bir yenisini daha ekledi. Belediye konferans salonunda gerçekleştirilen "Yeniden KUR-AN'la Buluşalım" konulu konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı'yı konuk etti. Prof. Dr. KARSLI Kur'an'ı yalnızca sevap kazanmak için anlamadan okumanın yeterli olmadığını belirterek, "Onu anlamamız gerekiyor" diyerek konuşmasına başladı ve şöyle devam etti; İslam'ı hayata taşımak temel problemimiz bunu nedeni ise gerekli iletişimi kuramıyor oluşumuz.İslam medeniyeti Moğol istilası, haçlı seferleri ve Endülüs Emevileri'nin ortadan kaldırılması gibi yıkıntılara maruz kalmıştır. 19. Ve 20. Yüzyıllarda yapılan saldırılar diğerlerinden farklıdır. Sebebi ise geçirdiğimiz dejenerasyondur.

Prof. Dr. Karslı, İngiliz Sömürgeler Bakanı Gladstone'un parlamentosunda yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in Müslümanların elinde olduğu sürece onlara egemen olmanın mümkün olamayacağını, bunu aşmak için ya Kur'an'ı yok etmek ya da Müslümanları Kur'an'dan uzaklaştırmak gerektiğini söylediğini belirtti. Okullarda okutulan kitaplar ve müfredat tamamen batı patentlidir ve geri kalmışlığımızın da sebebi budur. Kur'an tıp, jeoloji, embriyoloji ve zooloji gibi çok sayıda ilim konusunda bize ışık tutmaktadır."Bugün Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'den uzaklaştırılmıştır" diyen Karslı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Evlerimizde bir veya birden çok Kur'an bulunuyor. Yapılan bir araştırmada ülkemizdeki vatandaşların ancak yüzde 30'unun Kur'an-ı Kerimi Arapça olarak okuyabildiklerini yüzde 5'inin ise Kur'an'ı anlamaya çalıştıkları belirlendi. Günümüzde kitapçılarda sıkça rastladığımız Ayet-el Kürsi'nin faziletleri Yasin-i Şerif'in faydaları gibi kitaplar rafları dolduruyor bu da Kur'an'a bakış açımızı ortaya koyuyor. Kur'an-ı şifa, bol rızık ve dileklerimizin kabulu için okuyoruz yada Kur'an-ı cenazelerde ve merasimlerde okuyoruz. Bunların çoğu kültürel olarak bize geçmişten intikal etmiştir. Çocuğumuzu hocaya veriyoruz. Vefat ettiğimizde arkamızdan Yasin-i Şerifler okusun diye düşünüyoruz oysa ki Ashab böyle yapmıyordu. O'nu sadece gündelik hayatta değil savaşlarda bile yanlarında taşıyorlardı okuyup anlamaya çalışıyorlardı. Kur'an bize anlayalım, düşünelim, diye gönderilmiş. Oysa biz sevap kazanmak için Kur'an okuyoruz. Kur'an beni anlayın, benim üzerimde düşünün, tefekkür edin, gönlünüze kalbinize yerleştirin, hayatınıza uygulayın diyor. Ama biz sevabı kazanmak için Kur'an'ı okuduk. Kur'an'ı okumamız zikirdir, sevaptır bu doğru ama Kur'an'ın gönderiliş amacı bu değildir.Kur'an-ı anlamak artık çok kolay bundan asırlar öncesine kadar çok fazla kaynak yoktu ancak şimdilerde çok sayıda var, meal ve tefsir çalışmaları mevcut. Kur'an mutlaka başucu kitabımız olmalı. O halde yeniden Kur'an la buluşalım. Onu anlayalım." diyerek konuşmasına son verdi.

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.