İslam Medeniyetinin Temeli: Sünnet

Çağrı Eğitim Vakfı’nın haftalık olarak düzenlemiş olduğu konferanslar dizisinin bu haftaki konuğu Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa CANLI oldu.



İslam medeniyet çizgisi


Çağrı Eğitim Vakfı’nın haftalık olarak düzenlemiş olduğu konferanslar dizisinin bu haftaki konuğu Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa CANLI oldu.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canlı, İslam medeniyetinin temelinde sünnetin olduğunu, son zamanlarda sünnet aleyhtarlığının arttığını, bu hadis zayıf, bu sünnet gereksiz bize Kur’an yeter diye söylemlerde bulunulduğunu, bu söylemlerin arkasında art niyetin olduğunu dile getirerek sözlerine başladı.

Medeniyetin unsurlarını tek tek açıklayarak bunları hadislerle örnekleyen Canlı, ilk unsur olarak Mesken terimine değindi. Batıda ayakkabı ile eve girmenin yaygın olduğunu evde yemek yapılmadığını sadece yatmaya gelindiğini söyleyerek bizim kültürümüzde evin ne kadar önemli olduğunu, evin her alanının mescit olduğunu, evin ruhaniyetinin olduğunu söyledi.

İkinci unsur olarak gıda ve beslenme üzerinde duran Mustafa Canlı İslama göre beslenmede haram helal kavramları vardır. Diğer kültürlerde böyle bir şey yoktur isteyen her istediğini yer. Lezzetli olsun diye hayvanları diri diri pişirip yiyen toplumlar vardır. Hadislerde yiyecekler ve içecekler konusu bellidir çerçevesi çizilmiştir diyerek İslamın insanların ruh ve beden önem verdiğini bunu koruduğunu helal ve haramların çoğunun bu yönde olduğunu belirtti.

Üçüncü unsur olarak giyinme üzerinde duran Canlı, giyinmeye karşı aşırı düşkün olduğumuzu, modanın insanları sömürmeye çalıştığını söyledi. Bir kişi dedesinin ceketini beğenmiyor fakat bu moda olunca beğeniyor diyerek Hadislerin giyinme tarzımızı ortaya koyduğunu söyleyerek Hadislerin ana konularından birinin giyinme olduğunu bunun sadece elbise değil takı, süs, saç, sakalı da kapsadığını belirtti.

Nikah, Cenaze, Spor, Sanat gibi konulara da değinen Mustafa Canlı, sabah kalmamızdan akşam yatmamıza kadar her şeyi hadisler bize belirtmiştir, ölçüyü koymuştur. Bunların hepsinin İslam medeniyetinde çizgisinin hadislerle ortaya konulduğunu ve kendi ölçümüzü korumamız gerektiğini söyleyerek konuşmasına son verdi. 

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.