Derviş dert adamıdır, pısırık olmaz

Konferanslarımızın 21 Ocak 2014 konuşmacısı Gazi Osman Paşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı Prof.Dr. Kadir ÖZKÖSE idi.



Tasavvuf ihsan ilmidir


Prof.Dr. Kadir ÖZKÖSE, tasavvufa yönelik eleştiriler ve cevaplar konulu konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:
Tasavvuf ihsan ilmidir. Tasavvufa eleştiride bulunanlar bile mutasavvıflara hakkını verirler. Tasavvufun kaynağı meselsi önemlidir. Sufilere göre bu kaynak, Kur’an ve Hadistir, Ashab-ı Suffadır.İslam yegane İslamdır. Hiçbir İslami tarikat yegane İslam değildir. Kur’an a ve sünnete uygun olmayan bâtinî yorum batıldır.
 
Sufiler bilgiyi asıl kaynağından almak isterler. Aklı yok saymazlar ama yeterli de görmezler. Akılla beraber aşkla devam ederler. Ancak aşkta yetmeyebilir. “Hiç” mertebesine erişilmelidir. Yani “Allah best, baki heves” mertebesi. 
Derviş dert adamıdır, pısırık olmaz. En büyük dert Allah’a yar olmaktır.Önce fıkıh öğrenip sonra Sûfi olunmalı. Önce Sûfi olup sonra fıkıh öğrenmeye kalkılmamalıdır. Bir lokma, bir hırka vardır, ama bu üretmenin değil tüketmenin sınırıdır.Rabıta dini bir rükûn değildir, bir eğitim metodudur. Sevgi, iyi hal transferidir. Kadına, şeyhinin şekli rabıta olmaz. Belki rabıtaya başlarken olabilir ama sonra maneviyatını düşünmelidir.
Keramet iki türlüdür, Kevni ve Manevi olmak üzere. Kevni keramet önemli değildir (suda yürümek, ateşin yakmaması gibi) ve söylenmez. Önemli olan Manevi keramettir. Bu da dinin bir hükmünü yaşatmaktır.Bir arifin sözü dervişin durumunu şöyle açıklar. Dünyada elleri buz tutan bir garip olmadıkça arifin gönlü ısınmaz.

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.