Akif'ten 21. Yüzyıla Mesajlar

19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans 22 Aralık 2014 Pazartesi akşamı saat 19.00'da Devlet Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi.



Akif'in cemiyetlerle olan ilişkisi


Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkçe Öğretmeni Osman Şimşek, Mehmet Akif Ersoy'un büyük şair olmasının sırrını ve diğer şairlerden farkını anlattı.
Akif'in cemiyetlerle olan ilişkisinden bahseden Şimşek, daha sonra İstiklal Marşı'nın kabul sürecini, Akif'in gurbet hayatını, kendisinin ve çocuklarının çektiği maddi sıkıntıları ancak bütün bunlara rağmen mütevaziliğinden ödün vermemesini dile getirdi.
Hitit Üniversitesi Gençlik Kulübü Başkanı Mustafa Esendağ'ın "Çanakkale" isimli şiiri seslendirmesinin ardından 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram'ın biyografisi okundu.


AKİF, MANDA SİSTEMİNE KARŞI ÇIKTI


19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Mehmet Akif Ersoy'un ülkenin geleceğinin ilelebet olacağını gördüğünü ve bu yüzden manda sistemine karşı çıktığını kaydetti.
Akif'in Biga, Konya, Antalya, Kastamonu, Dinar vs. yerlerde vaazlar verdiğini söyleyen Bayram, "TBMM tarafından irşad vazifesiyle Kastamonu'ya gönderildi. Milli Mücadele'ye bu kadar çaba göstermiş olan Akif'i anıyoruz" dedi.
Akif'e vefasızlık yapıldığını belirten Bayram, "Akif'in Mısır'a çok gidip gelmesini insanlar farklı yorumlamışlardır. Yeni Türkiye hayali kuran Akif'in Mısır'a gitmesinin altındaki asıl sebebin kırgınlığı, dostlarının vefasızlığı olduğu düşüncesindeyim" diye konuştu.
Bayram, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"21. Yüzyılda Akif'i hatırlatan bazı kaynaklar var. Bu kaynaklar hayata Akifce bakabilmemizi sağlayacak kaynaklardır. Şeyh Sadi Şirazi'nin iki önemli eseri olan Gülistan ve Bostan'ı herkese tavsiye ediyorum. Bostan çok önemli bir eserdir. Valilikler ve belediyeler Bostan'ı tekrar bastırıyorlar.”


AKİF'İN NE DEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAYAMAZSINIZ


Safahat'ı kendi dilinden, Akif'in dilinden anlamamız çok önemlidir. Günümüzde sadeleştirilmiş, çevrisi yapılmış halini bile anlamayan gençlerimiz var. Önemli olan Safahat'ı orijinal haliyle okumak ve anlamaktır. Kitabın sadeleştirilmiş hali Akif'i anlatmıyor. Zaten sadeleştirmek isteseydi şair kendisi sadeleştirirdi. Akif, kullandığı kelimeleri bilerek seçmiştir. Kelimeleri değiştirirseniz Akif'in ne demek istediğini anlayamazsınız.
Gençlerimiz bir şarkının sözlerini ezberliyor ve o dilden konuşuyorlar. Akif'in dilini ezberleyelim ve Akif'in dilinden konuşalım."

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.